2016. november 29., kedd

Day 1: Előkészületek


Úgy érzem egy diétára nálam nagyon elő kell készülni.  Pontosan körül kell járnom, hogy mit, miért, hogyan...stb, különben sokkal nagyobb eséllyel vallok kudarcot. Az ir diétában már egész jártas vagyok, szóval arra nagyon nincs mit előkészülnöm, azt nagyjából ma el is kezdegetem, kivéve, hogy nem számolok még semmit, illetve még nem lesz minden tökéletesen teljes kiőrlésű, de ezt egyelőre nem is várom el magamtól. Most az elkövetkező napokban arra szeretnék koncentrálni, hogy ne zabáljam túl magam, illetve, hogy kizárjam az édességeket, cukrokat. Ezek a napok lesznek előreláthatólag a legkeményebbek, de ezzel így is tervezek.
Fontos tudatosan előre gondolkoznom a következőkről:
1. Jönni fog a falási kényszer, a szénhidrát éhség. Erre készülni kell, fel kell fegyverkeznem: víz ivás, friss levegő, sport, alvás, vagy valami szórakoztató program, ami elvonja a figyelmemet. Az agyamat pedig trenírozni kell előre, hogy a következő kérdésre helyesen tudjak válaszolni: Mi éri meg nekem jobban: egy jó habzsolás, vagy az hogy energikusnak, könnyednek és egészségesnek érezzem magam?
2. Nem szabad éheznem. Nem is célja a diétámnak a fogyás. Rendszeresen ennem kell és biztosítani a megfelelő szénhidrát mennyiséget. Azon túl pedig zöldséggel, gyümölccsel jóllakni.
3. Nagy valószínűséggel el fogok bukni. Ezen a ponton nem szabad elcsüggednem, hanem fel kell állni és továbbfolytatni abban a tudatban, hogy egy elgyengülés nem teszi semmissé az előtte tett erőfeszítéseimet. Inkább arra kell ilyenkor koncentrálnom, hogy minden jó döntés számít, és remélhetőleg így tudom majd saját magamat bátorítani. :)
4. Lesz olyan, hogy vendégségbe megyünk, mások jönnek hozzánk, vagy táborban leszünk. Ezekben a szituációkban előre kell gondoskodnom arról, hogy legyen nálam saját keksz/kenyér, illetve egy tábor esetén akár saját magam csomagoljak fagyasztva ételeket. (meglátjuk megél-e olyan hosszú időt a diétám)
Tehát először belerázódok a cukormentességbe, aztán jövő héten kezdem a gluténmentességet, bár már most is igyekezni fogok, amennyire lehet. A gluténmentes kenyérhez a hozzávalók csak jövő héten érkeznek meg egy nagy áruházból, ahonnan dél és 2 között csak 290 forint a házhozszállítás. Elég spórolósak vagyunk, ezért nekem ez is számít. Külön öröm volt, hogy 2000 forint kedvezményt kaptam az első vásárlásomra. Remélem ez majd kicsit vigasztalja a férjemet, mikor szembesül majd vele, hogy mennyit költöttem, illetve, hogy mire készülök. Őt még nem teljesen avattam be szándékaimba. Nagyon remélem, hogy mellém áll majd ezen a téren, hiszen az egészségemért szeretnék küzdeni. Nem várom el tőle, hogy ő is azt egye, amit én, bár biztos nem lesz egyszerű, hogy gyakran kell majd kétfélét főznöm.
Nagy munka lesz majd recepteket gyűjtenem. Szerencsére ebben sok segítségem lesz az Interneten, illetve van olyan barátnőm is, aki hasonló diétára készül pont most. Remélem tudjuk majd egymást motiválni. Legszívesebben egyébként erre a kezdeti időszakra összeköltöznék olyanokkal, akik pont ugyanazt szeretnék elérni, mint én és akkor egymást tudnánk segíteni, buzdítani.
Tehát akkor komolyra fordítva a szót leírom, hogy ma miket ettem:
Reggeli: két szelet fehér kenyér, margarin, ajvár, téli szalámi, paradicsom
Tízórai: korpovit keksz almával
Ebéd: majonézes kukoricasaláta, teljes kiőrlésű rozskenyérrel, karalábédarabkák.
Uzsonna: karalábé darabkák
Vacsora: aszalt szilvás csirkemell, petrezselymes krumpli, barna rizs, főtt brokkoli, zöld saláta paradicsommal és majonézzel, és egy kis tökmag
Ennyit most a praktikus előkészítő lépéseimről. A következőkben inkább lelki síkra terelem a témát.